vrijdag 29 juni 2012

Sortie en Bresse

Gisteren een dagje met de club Amitie et Traditions richting Bourg en Bresse. Gezamenlijk met een bus, want het is wel een paar uur rijden. Eerst bezochten we de Koninklijke abdij van Brou. Een kunstwerk van  Keizersdochter Margaretha van Oostenrijk om haar liefde voor haar overleden echtgenoot Philibert de Schone te vereeuwigen. Haar schoonmoeder Margaretha van Bourbon was al begonnen met de bouw van de prioij en in 1504 nam ze het over.
Voor het oksaal vertelt Ingrid van Woudenberg (ja, onze Ingrid) de geschiedenis en leidt ons o.a. langs de zeer kunstige houtsnijwerken van de koorstoelen en de graven van beide Margareta's en Philibert. (op de foto bij het graf van Margaretha van Oostenrijk)
In de kloosterzalen, hangt een vaste collectie kunst, en de tijdelijke tentoonstelling  Doré. (erg imposant)Vervolgens in de tuin van een restaurant een 4 gangen lunch. Het was erg broeierig warm, deze dag, de tuin was welkom, met af en toe een zuchtje wind.
De bus rijdt ons naar Tounus, daar is het fietsen museum, Musée du Velo. Na een rondleiding kun je nog enkele fietsen zelf uitproberen. En daar zijn de Nederlandse groepsleden wel goed in..!! Ook de fiets met één groot en een heel klein wiel.


Op naar het laatste onderdeel in Mancey en hoe kan het anders de: Cave des vignerons de 'Abbaye. Zowel een heldere uitleg, met veel vitrines met informatie over de druiven, het proces en de producten, als het proeven én het kopen van dozen wijn. Het was er erg genoegelijk en er werd rijkelijk geschonken.