vrijdag 4 januari 2008

Pastei

Recept voor de kerstpasteitjes.
Voor 8 personen: Week 2 handen vol gedroogde paddestoelen in kokend water.
Snijd 1 kilo kalkoenfilet in smalle reepjes en bak ze met peper en zout in boter of olie tot ze gaar zijn (heel kort dus). Zet weg tot later.
Snijd 2 grote uien en 500 gr. champignons in stukjes en bak ze tot ze bruin zijn. Voeg de geweekte paddestoelen en een pot of blik paddestoelen op water toe. Voeg 2 laurierblaadjes en 1 tl. gedroogde thijm en 1tl. rozemarijn, peper, een bouillonblokje (groente of paddestoel) en twee borrelglaasjes port toe en laat alles inkoken.
Strooi er wat groentebinder over tot het eruit ziet als een zeer stevige ragout, voeg eventueel nog wat wijn toe. Zet het vuur uit en voeg de kalkoenreepjes toe.
Nu kan je verder gaan of de ragoût laten afkoelen tot de volgende dag.
Verdeel de ragoût over 8 vuurvaste bakjes. Leg er een dekseltje van bladerdeeg op, die je kunt versieren met de restjes bladerdeeg. Bak ze vlak voor opdienen 20 minuten in de oven op 200 graden.
Vertel, om uw messen te sparen, wel dat de bakjes die onder de dekseltjes verborgen zitten van aardewerk zijn.
In Frankrijk zijn paddestoelen, vers, gedroogd of in blik/pot gemakkelijk te verkrijgen. In Nederland is het vaak alleen mogelijk met bakjes gemengde verse paddestoelen.